Afet Sigortaları Kanunu ile başlatılacak olan yeni uygulama da;
tapu daireleri deprem sigortası olmadan “terkin işlemlerini” yapmayacak, vatandaşların su ve elektrik aboneliklerinde deprem sigortası olup olmadığına bakılacak, devlet
afetlerde deprem sigortası olmayan binalar için kredi ve destek vermeyecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Afet Sigortaları Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile 25/11/1999 tarihli ve 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırıldı.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) yeni bir düzenleme de getiren kanuna göre, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tabi sayıldı.
KAMU BİNALARI VE KÖY EVLERİ SİGORTA KAPSAMI DIŞINDA
Kanuna göre, Kamu Konutları Kanununa tabi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan bina ve bağımsız bölümler, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar ile 634 sayılı Kanun kapsamında olsalar dahi tamamı ikamet dışı amaçlarla kullanılan binalar zorunlu deprem sigortasına kapsamına konulmadı.
Kanundaki düzenleme de DASK, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerden belirli aralıklarla ve düzenli olarak DASK kapsamına giren sigortalılarla ilgili bilgi alacak.
TAPU İŞLEMLERİNDE, SU VE ELEKTRİK ABONELİKLERİNDE DEPREM SİGORTASINA BAKILACAK
Tapu müdürlükleri, maliklerin veya intifa hakkı sahiplerinin taleplerine bağlı olarak tapu kütüğünde bu sigortaya tabi bağımsız bölümler ve binalarla ilgili tescil işlemlerini veya tapuya kayıtlı taşınmazın kayda tabi olmayan bir taşınmaza dönüşmesi hali hariç olmak üzere terkin işlemlerini zorunlu deprem sigortasının yaptırıldığı ve işlem tarihi itibarıyla geçerli olduğu belgelenmedikçe yapamayacak.
Yine yeni dönemde Afet Sigortaları Kanunu’na göre, zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalar ve bağımsız bölümlerle ilgili yaptırılan su ve elektrik abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı ilgili kuruluşça kontrol edilecek.
Bu kontrol, gerektiği halde, Kurum tarafından elektronik ortamda sağlanan bilgi ve imkanlar ile yapılabilecek.
DASK, sigortanın yapılması ve düzenli olarak yenilenmesi için zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren bina ve sitelerin yönetimleri ile kontrol uygulamaları geliştirebilecek.
Sigorta primlerinin tespitinde; binanın yüzölçümü, inşaat türü ve kalitesi, binanın üzerinde bulunduğu arazinin zemin özellikleri, deprem riski ve benzeri unsurlar değerlendirilecek. Zorunlu deprem sigortası bulunan ve deprem nedeniyle hasar gören binalara ilişkin tazminat, gerekli bilgi ve belgeler ile hasar tespitinin tamamlanmasını müteakip en geç 30 gün içinde ödenecek.
DEVLET, AFETLERDE SİGORTASI OLMAYAN BİNALAR İÇİN YARDIM ETMEYECEK
Afet Sigortaları Kanunu ile 1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 29’uncu maddesine ise şu hüküm eklendi; “Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar için, bu Kanundan ve ilgili diğer mevzuattan doğan devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri, zorunlu deprem sigortası yaptırılmamış olmasının tespit edilmesiyle birlikte ortadan kalkar
Eğer bizimle iletişime geçmeniz gerekiyorsa, aşağıdaki bilgileri kullanabilirsiniz.
Telefon:
+90 216 498 90 88
Adres
Abdurahmangazi Mh. Fatih Bulv. No:110/2 Sultanbeyli / İSTANBUL
Email:
Son yorumlar